Menu
Sepetiniz

Sıkça Sorulan Sorular

1- Renkli lens kullanımı kolay mıdır?

Yumuşak lensler kullanımı en kolay lenslerdir. Daha önce hiç kontakt lens kullanmadıysanız bile yumuşak lensleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.


2- Renkli lense adapte olmam ne kadar sürer?

Günümüzde, çok konforlu olan yumuşak kontakt lenslere kullanıcıların çoğu birkaç saat gibi çok kısa bir zaman içerisinde adapte olurlar. Bazı lens kullanıcılarında bu süre biraz uzayabilir ancak süre birkaç günü pek geçmez.


3- Peki renkli  lensler ne kadar sağlıklıdır?

Öncelikle şunu söylemekte yarar var. 70’li yıllardan sonra ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan kontakt lensler artık günümüzde çok farklıdır. Toplum olarak zihinlerimizde oluşan kontakt lens imajı da değişen kontakt lens teknolojisine bağlı olarak geçmişte kaldı. Kontakt lensler artık sert değil.


4. Renkli lenslerde iade değişim olabilir mi?

Renkli lensler hijyen ürünleridir açıldıktan sonra başkasına satılamaz oyuzden açılmış ürünlerde iade değişim olması söz konusu değildir


5- Bir insan ömrü boyunca ne kadar lens kullanabilir?

Bir insanın ömrü boyunca kadar süre ile lens kullanabileceği, renkli lenslere ilgi duyan hemen herkesin ortak merak konusudur. Doğrusu ömür boyunca ne kadar renkli  lens kullanabilineceğine dair belirli bir süresi yoktur. Kişisel faktörlere ve çevresel etmenlere bağlı olarak bu süre çok değişkenlik gösterebilir.


6- Renkli lenslerde renk ve  duruşu değişir mi göz zeminine göre ?

Lensin rengi sabittir lens göz zemine ve yapısına göre değişir görseller sadece fikir vermek içindir gözünüze takmadan kesin çözüm alamazsınız


7- Göz kuruluğu olanlar renkli lens kullanabilir mi ?

Kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. Kuruluk oranı belirleyicidir doktorunuza danışınız.


8- Herkes lens kullanabilir mi?

Göz sağlığı açısından herhangi bir sorunu olmayan (gözün ve göz kapaklarının dış yapısı normal, göz yaşı azlığı ve gözde kronik enfeksiyon sorunları olmayan, sürekli göz ilacı kullanımının gerektiği bir rahatsızlığı olmayan) herkes kontakt lens kullanabilir. Ancak kontakt lens kullanılıp kullanılamayacağına ayrıntılı göz muayenesi sonrası en iyi karar verecek olan kişi bir göz doktorudur. 


9- Astigmatı olanlar renkli lens kullanabilir mi?

Astigmatı olanlar renkli lens kullanabilir. Yeni nesil Silikon Hidrojel materyalden üretilen astigmatlı (toric) kontak lensler olağan hidrojel torik lenslerden daha fazla oksijen geçirgenliği ile hem sağlıklı hem de tüm gün rahat bir kontakt lens kullanımı sağlıyor. Yeni nesil astigmatlı lensler ile astigmatlı gözler, net görüşe, sağlığa ve konfora kavuşuyor. Yurt dışı sipariş olum 3 ayda geliyor maliyeti yüksek ürünlerdir.


10- Lens Gözde Nerede Durur?

Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde dururlar.

Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayarak, lensin hafifçe hareket etmesine neden olur. Bu hareket gözyaşlarının gerekli kayganlığı sağlamasına izin verir ve birikintilerin yıkanarak atılmasına yardımcı olur.


11- Renkli lensleri hangi durumlarda kullanmamak gerekir?

Göz ön kamarasında akut ya da subakut iltihap ya da enfeksiyon olduğu ya da lens kullanımı ile kötüleşebilecek gözün kornea, konjonktiva veya kapaklarını etkileyen hastalığı, yaralanması, alerjisi, enfeksiyonu, iltihabı gibi durumlarda.


- Kornea duyusu azalmış olanlarda.


- Kontakt lens kullanımına engel oluşturacak göz yaşı salgısının yetersiz olduğu durumlarda.


- Kontakt lens kullanımıyla daha da kötüleşen ya da kontakt lens kullanımına engel oluşturan sistemik hastalıklar, genel sağlık durumunda bozukluk, şiddetli soğuk algınlığı veya grip olduğunda.


- Kontakt lens kullanımı ile etkileşimi olan ya da kontakt lens kullanımında kontrendike olan ilaç kullanılması durumunda (göz ile ilgili preparatlar dahil olmak üzere). Antihistaminikler, dekonjestan maddeler, diüretikler, kas gevşeticiler, trankilizanlar ve araba tutmasına karşı kullanılan ilaçlar gözün kurumasına, lensin gözde hissedilmesine veya görüş bulanıklığına yol açarlar.


- Lensin gözde olduğu süre içerisinde göze uygulanacak ilaçla tedavi gerektiren göz hastalıkları olduğunda kontakt lensin alerji meydana getirdiği kişilerde.


- Kontakt lens kullanımı ile bağlantılı olarak nüks edebilecek göz ya da göz kapağı hastalığı ya da diğer sorunların bulunduğu hastalarda.


- Aşırı kuru, dumanlı ve tozlu ortamlarda çalışanlarda.


- Deniz gözlüğü olmaksızın havuzda su sporu yapanlarda.


12- Renkli lens kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Lens temizliği ve bakımı için çeşme suyu kullanmayın. Bu amaçla üretilmiş olan solüsyonları kullanın. Lenslerinizi her çıkarışta temizleyin, durulayın ve dezenfekte edin. Dezenfeksiyon sırasında lens kutusunu kapalı tutunuz. Aynı solüsyonu bir seferden fazla kullanmayın. Farklı lens bakım sistemlerini ardı ardına, bir arada kullanmayın veya gerekmedikçe lens bakım sisteminizi değiştirmeyin.

Lens kullananların tırnaklarını temiz tutmaları ve fazla uzatmamaları, yumuşak lensi yırtabileceği için asla dokundurmamaları gerekir. Lenslerinizi asla yüksek ısıya maruz bırakmayın.


Aseton, alkol, benzol gibi kimyasal solüsyonlar lensleri bozabilir. Sert lenslerin maddesi esnek, ama belli bir ölçünün üzerinde bükülemeyecek şekilde yapılmıştır. Lensin temizlenmesi sırasında fazla basınç uygulanması lensi kırabilir. Sürekli basınç lensi deforme eder ve optik açıdan kullanılamaz hale getirir. Yumuşak lensler solüsyonsuz açık havada bırakılırsa kuruyabilir ve bozulur. Bu durumdaki lenslerin kullanılmaması gerekir. Kontakt lens kullananların sigara içmesi, özellikle gece boyunca gözde kalan lens kullananlarda sorunların artmasına yol açabilir.

Lensler gözünüzde bir rahatsızlık yapmasa bile kullanım süresini aşmamaya çalışın. Kullanım tarihi dolan lensleri kullanmayın. Takiplerinizin sağlıklı olarak yürümesi için lensinizin ambalajını saklayın. Lenslerin takılı olmaması gereken bir zamanda mecburen lensleri takmamak için yanınızda gözlük bulundurun. Yüzerken kontakt lenslerinizi çıkarın. Sıcak ve kuru havaların lenslerin normalden daha kısa sürede kurumasına neden olabildiği gözlenmiştir.

Bu durumlarda gözünüzü daha çok kırpmanız, lensin susuz kalmasını önlemede yardımcı olacaktır. Banyo yapmadan önce lenslerinizi çıkararak üzerine sabun veya şampuan bulaşmasını önleyin. Gaz geçirgen sert lenslerin kullanımı sırasında gözlerin belli bir alışma süreci vardır. Bu esnada ışığa karşı hassasiyet artabilir ve gerektiğinde güneş gözlüğü kullanabilirsiniz. Bu lenslere gözlerinizin alışabilmesi için doktorunuzun belirleyeceği kullanma sürelerine riayet etmelisiniz. Kontakt lens kullanırken sağlıklı bir görüşü korumak için düzenli olarak göz kontrolü yaptırmak gerekir.


13- Renkli lens kullanırken spor yapabilir miyim?

Spor yaparken yumuşak kontakt lens kullanmak gözlük kullanmaktan hem daha esnek, hem de daha sabit bir görme düzeltimi sağlar. Kontakt lensler yansıma yapmaz,derinlik algılaması gözlükten daha iyidir,kontakt lens kullanmanın bir çok avantajı vardır.


14- Renkli lensimi kullanmadığım zaman da günlük olarak dezenfeksiyon yapmam gerekir mi?

Lenslerini sürekli kullanmayanlar kullanmadıkları süre içerisinde beş günde bir solüsyonu yenileyerek lenslerini dezenfekte etmelidirler.


15- Renkli lens ile denize girebilir miyim?

Genel bir kural olarak lenslerin steril olmayan sularla temas etmemesi gerekir. Suda olabilecek mikroorganizmaların lense yerleşme riski vardır, ayrıca su altında gözler açıldığında, lens kolayca gözden çıkabililir.

Kontakt lensler sudaki çeşitli kimyasal maddeleri ve kirliliği absorbe edebileceğinden yüzücü gözlüğü olmadan kullanılmaları önerilmiyor.

En pratik çözüm yüzücü gözlüğüdür, doktorunuz uygun görürse, lensin su ile temasını önleyen yüzücü gözlüğü kullanarak denize girebilirsiniz..


16- Özellikle bahar aylarında bir çok kişide alerjiler görülmekte, bu durumda lens kullanılabiliyor mu?

Mevsimsel alerjisi olan kişiler kontakt lens kullanmaya başladıklarında şikayetleri artabilir. Alerji belirtileri geçene kadar lens kullanım süresini azaltmak veya lens kullanımını bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Bir günden fazla kullanılan lenslerde koruyucu madde içermeyen bir dezenfektan kullanmak ve lensleri daha sık ve özenli temizlemek şikayetlerin bir miktar azalmasını sağlayabilir.

Ayrıntılı bilgi için göz doktorunuza danışın.


Günlük kullan-at lensler bu konuda da oldukça güvenlidirler. Her gün yeni bir çift kullanıldığı için alerjenlerin gözden uzaklaştırlması sağlanmaktadır. Elbette göz doktoru alerjinin boyutu ve nedenlerini dikkate alarak lens kullanıp kullanılamayacağına karar verecektir.


17- Çift odaklı gözlüğe ihtiyacı olanlar için de renkli lens var mı?

RENKLİ LENSLERDE BÖYLE BİR ÜREYİM YOKTUR


18- Kontakt lenslerimi ne kadar sıklıkla değiştirmeliyim?

HER GECE YATMADAN CIKARILMALIRDIR RENKLİ LENSLER


19- Kontakt lens kullanırken makyaj yapabilir miyim?

Evet, ancak lenslerinizi maskara, eye liner ve göz makyajı öncesi takmalısınız ve makyaj malzemelerinin lense bulaşmamasına dikkat etmelisiniz. Gözleriniz çok hassas ise, kontakt lensler ile beraber kullanabilecek özel makyaj malzemelerini tercih etmelisiniz.


20- Lensler gözümün içinde kaybolabilir mi?

Hayır! Konjonktiva da denilen ince ancak dayanıklı bir zar göz kapaklarının iç kısmını kaplayarak gözün üstüne döner ve gözün beyaz kısmını (sklera) örter. Lensler bu zarı geçemez, ancak göz kapaklarınızın altına kayabilir, yer değiştirebilir.


21- Kontakt lenslerin gözde kaybolduğu hissedildiğinde ne yapılmalıdır?

İlk önce lenslerinizin düşmediğinden emin olun.

Lenslerinizin gözünüzün arkasında kaybolması gibi bir şey söz konusu değildir, ancak göz kapaklarınızın altına kayarak yada katlanarak yer değiştirebilir.

Bu durumda ilk olarak yapmanız gereken, lenslerinizin kendiliğinden görebileceğiniz bir yere gelmesini sağlamak için sağa-sola, yukarı-aşağı bakarak gözlerini çevirmektir.

Buna rağmen lensleriniz görebileceğiniz bir yere gelmiyor ise gözünüze birkaç damla göz damlası yada steril lens solüsyonu damlatın yukarı-aşağı ve sağa-sola bakarak lensi hareket ettirmeye devam edin yada gözlerinizi kapatarak parmağınızı göz kapaklarınız üzerinde burnunuza doğru hafifçe hareket ettirin ve lensin görebileceğiniz yere gelmesini sağlayın. Denemelerinizin sonuç vermemesi durumunda göz doktorunuzu arayın.


22- Lasik ya da başka bir refraktif cerrahi müdahale geçirmiş olanlar renkli lens kullanabilir mi?

Bu konuda kesin yanıtı doktorunuz verebilir, göz doktorunuz hala kontakt lens kullanabileceğinizi düşünüyorsa lens kullanabilirsiniz.


23- Renkli lens kullanmaya kaç yaşında başlanabilir?

Başarılı lens takma işlemi yaştan ziyade sorumluluk ile alakalıdır.


24- Kontakt lens bakımı zor mudur?

Teknolojideki yeni gelişmeler kontakt lenslerin güvenilir ve kullanımının kolay olmasını sağlamıştır.

Lens bakımı da dezenfektasyon, temizleme ve lenslerin saklanması için kullanılan çok amaçlı solüsyonlar sayesinde eskisinden çok daha zahmetsiz ve kolay hale gelmiştir.

Lensler tek bir gün boyunca takılır ve herhangi bir bakım ya da solüsyona gerek kalmadan gün sonunda atılır.


25- Kontakt lenslerde rahat edilemediği durumlarda ne yapılmalı?

Kontakt lenslerden kaynaklı rahatsızlık, çok farklı şekillerde ve çalışma ortamı,iklim koşulları ve göz yapınıza uygun olmayan ürün seçimi gibi farklı sebeplere bağlı olarak görülebilir.


26- Başkasının kullandığı renkli lensi denemek sorun yaratır mı?

Başkasının lensini kullanmak, sizin lensinizi ise başkasının takmasına izin vermek göz enfeksiyonu ve diğer komplikasyonları kapmanıza neden olabilir. Başkasının diş fırçasını yada lensini kullanmak arasında pek fark yoktur.

Çerez Kullanımı
Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamızdan erişebilirsiniz.