1- Göz kuruluğu, gözde rahatsızlık hissi, bulanık görme ve gözyaşı yetersizliği veya dengesizliği ile sonuçlanan gözyaşı ve göz yüzeyi -hastalığıdır. Gözyaşı film tabakası göz yüzeyinin beslenmesinde, nemlendirilmesinde ve kornea dokusunun saydamlığının devamında hayati öneme sahiptir. Kontakt lens kullanıcılarının en çok araştırdığı konuların başında göz kuruluğu gelir. Göz kuruluğunun nedenlerini anlayabilmek için öncelikle gözyaşının nasıl oluştuğunu öğrenmeye ihtiyacımız vardır. Göz yaşı üretimine göre lens seçimi de önemli bir konudur.

2-Hayatımızın neredeyse dörtte birini ekran karşısında geçiriyoruz. Ekrana daha dikkatli odaklandıkça göz kırpma oranımız da düşmektedir. Bu durumda göz yaşı üretimimiz azalır.

Göz kuruluğu şikayetleri yaz aylarında artar. Evde, arabada ve iş yerinde sürekli çalışan, özellikle de direkt yüze hava veren klimalar göz sağlığına zarar verir. Göz kuruluğu, zamanında tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlara neden olabilir.

Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda, ilerleyen yaşla birlikte azalır. Ancak, kuru göz, özellikle menapoz sonrası kadınlarda sık görülür. Bunun dışında, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü, anti-alerjik, anti-depresan ilaçlar, uyku ilaçları ve alkol göz kuruluğuna neden olabilir. 

Kuru göz sendromu sık görülen ve hayat kalitesini anlamlı derecede düşüren bir rahatsızlıktır. Aslında belli bir zaman diliminde kuru göz görülme sıklığı, toplumun yaşı ve tanı koymak için değerlendirilen bulgu/belirtiler ile anlamlı derecede değişir. Tüm dünyada erişkin popülasyonun %6-34’ ünün Kuru Göz Sendromu’ndan etkilendiği tahmin edilmektedir. Genellikle göz kliniklerine başvuran hastaların, tahminen %25’i Kuru Göz Sendromu belirtileri göstermektedir.

3- Göz kuruluğuna sahip olduğunuzu batma, yanma ve kaşınma sorunundan anlayabilirsiniz.

Göz kuruluğu semptomlarından biri de ışığa karşı hassasiyettir. Güçlü yapay ya da doğal ışık altında gözlerinizi kısmak ya da kapatmak istiyorsanız, ışık gözlerinize ağrı veriyorsa göz kuruluğu yaşıyor olmanız muhtemeldir. Hassas gözlere sahipseniz göz kuruluğu kendini kızarıklık olarak belli edecektir. Uykunuzu tam alıyor olsanız dahi göz içleriniz ve çevresi kırmızıya dönükse göz kuruluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Gözlerinize toz ya da kirpik kaçmış gibi hissediyorsanız fakat aynaya baktığınızda bir şey olmadığını görüyorsanız göz kuruluğu sorununuz olabilir. Lens kullanıcısıysanız ve aniden lens takarken zorlanmaya başlamanız yine gözlerinizin kuru olduğuna dair bir işaret olabilir.

Göz kuruluğu sorunu yaşayanlar için geceleri araç kullanmak son derece zordur. Şaşırtıcı olarak gözlerinizin sulanması da göz kuruluğunu işaret edebilir. Vücudun kuruyan gözlere karşı bir savunma mekanizması da fazladan nem üretmeye çalışmasıdır.

Bulanık bir görüş, gözlerin kolayca yorulması, gözlerin normalden fazla kırpmak yine göz kuruluğu yaşadığınız anlamına gelebilir. Bu semptomlardan birkaçını yaşıyorsanız derhal doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.